09.10.2007 – Şehriyârân – Mehmet Nuri Yardım – İlesam.org.tr

Şehriyârân  

 

Bazen insan yakın çevresindeki kıymetleri fark etmez ya… Veya gözardı etme niyeti yoksa bile bir gaflet eseri olarak ihmal eder bazı hizmetleri. İşte bu yazıda bahsedeceğim “Şehriyârân” eseri de aslında neredeyse öyle bir nisyana mâruz kalacaktı ki, şükürler olsun Ramazan’ın intibahı ve bereketi imdadıma yetişti ve bu nefis eser hakkında birkaç satır yazmak müyesser oldu. Buna da şükür…

Bizim Muammer Erkul bahsetmişti önce bana bu eserden… Heyecanlı bir ses tonuyla telefonda “Sana bir kutu kitap gelecek, bakıver” demişti. Aradan kaç ay geçti bilemiyorum, ama bir hayli zaman geçtiği belli…

Hep göz önünde olsun diye çalışma masamın sağına veya soluna bıraktığım bu kutuyu dün akşam açtım ve kitapları inceledim. Ne güzel bir hizmet, ne mükemmel bir düşünce… Kalın ve ağır kitaplardan ürken, korkan, sıkılanlar için zarif, sevimli, minik ama faydalı kitaplar…

“Şehriyârân Sevgililer Şehri”ni Abdüllatif Uyan kaleme almış. Aziz ilim adamı ve gönül insanı muhterem Uyan, Türkiye gazetesinde birlikte çalıştığımız bir ağabeydi. Pek ortalıkta görünmeyen, ama devâsâ eserleri vücuda getiren sessiz bir hizmet insanıydı. Gazetedeki orta sayfa yazı ve şiirlerinin bir kısmı ona aitti. Dış Haberler Servisi’nde çalışan oğlu Serdar Uyan ile de güzel bir dostluğumuz devam ediyordu. Şehriyârân kitaplarının her birindeki kırkar menkıbenin hepsi telif, yeniden ve özellikle kaleme alınmış. Her metin, evliyaların hayatına, hatıralarına, sohbetlerine adanmış olan bir hayatın meyveleri… Ailece okunabilecek ve istifadeye vesile olabilecek bir eser. 36 küçük kitapta 1.440 adet menkıbe… Cümle Yayınları’nın irfanımıza kazandırdığı bu kıymetli eser, ailece okunabilecek, nesillere devredilebilecek müstesna bir çalışma olarak göz dolduruyor. Arka kapakta şu satırlar dikkatimi çekti:

“Sevgilinin olmadığı şehir sanki yığındır… Beton yığınıdır, insan yığınıdır ve hüzün yığınıdır.. Sevgili; gözde fer gibidir ve damarda kan, tende can gibidir… Her şehir bir yâr değildir belki ama; her yâr binlerce şehir gibidir!”

Güzel bir kutuda hazırlanan ve pratik bir şekilde okura sunulan kitap setindeki minik fakat muhtevaca dev kitapların önsözü, değerli arkadaşım Muammer Erkul’a ait. Hem eserin müellifini hem de hizmet verdiği iklimi çok iyi bilen ve anlatan Muammer kardeşimin “takdim”iyle sizleri baş başa bırakmadan önce, tasavvuf dünyamıza meraklı olanlar, mistik âlemin rengarenk bahçesinde dolaşmak isteyenlere, İslâm’ın nezih ve değişmez mesajlarını doğrudan almak isteyenlere bu emek mahsulü eseri hararetle tavsiye ediyorum:

“Bir fukara paspasın…
Bin odalı, muhteşem bir sarayın önünde durmuş olması,daha kıymetli olduğunu sanıp, öyle bilesiniz diye değil… Varsa eğer ayağınızda bir parça çamur, silesiniz diyedir!
‘Bin evliya menkıbesi’nin önüne söz yazmak; bir muhteşem sarayın kapısına serilmek gibidir ancak, medet umarak…
Kaç yıl kurdum hayalini bu kitapların, unuttum. İşte şimdi şükretmenin zamanıdır; elimdeyse ve elinizdeyse bu kitaplar, bu hayatlar, bu sohbetler…
Sahipleri hatırına bu hatıralar, kalbiyle okuyanları, gökteki yıldızlara kavuşturabilecek olan bir altın merdivendir…

Ben’liğin, sen’liğin yıkanıp temizlendiği bir ummandır menkıbeler. Dünyayı kuşatan denizler gibi olsalar da, hayatını karada geçirenler fark edemezler!
‘Şehriyârân’ daha önce olmayan, bu kitaplar hatırına ilham olan bir özel kelimedir. Sevgililer, çok sevilenler şehri demektir…
Şehriyârân kitaplarının her birindeki kırkar menkıbenin hepsi birer telif eserdir… Yani özellikle kaleme alınmışlardır; evliyaların hayatına, hatıralarına, sohbetlerine adanmış olan bir hayatın meyveleridirler.
Abdüllatif Uyan ağabeyin ömrünü verdiği bu gül bahçesinin her gülünü, her isteyen, dilediği zaman, istediği gibi seyretmekte, koklamakta, sulamakta, sunmakta, çoğaltmakta serbesttir; … fakat bir şartla:
Değiştirmemek şartıyla!
Çünkü aksini ve hele kasten yapan, iflah olmaz!…
Gönlünüze ve gönlümüze şifa niyetine; şimdi buyurun ziyafet sofrasına…
Buyurun gül bahçesine…
Muammer Erkul”

(Cümle Yayınları, Başmusahip Sk. Tan Han 10-2 Cağaloğlu-İstanbul
Tel. 0 212 5121567 Faks. 0 212 5119307, www.cumleyayin.com)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir