1930’da doğmuş ve 1945 yılına kadar Van şehrinin dışına çıkmamış, tren bile görmemiş olan bir radyo tamircisinin hikâyesi… Ve 50 yaşında İstanbul’a ikinci defa geldiğinde küçük bir iş kurmasıyla başlayan hayatının ikinci bölümü…
Hep yazmaktan bahsederiz… İşte, aşağıdaki satırlar; “yaşadıklarını yazmış” bir tecrübe sahibinin “Bereketin Formülü” isimli kitabındaki önsözden alınma…
Mehmet Kuralkan ismini belki hatırlamayacaksınız. Ama MZ motosikletlerini, KRN bilgisayarlarını pek çok kişi bilir… Bir başka gün de; Kuralkan’lar Taksim’de kendi halinde bir büroda faaliyet gösterirken, benim de kendi halinde (en fazla 10 metrekare) bir odacıkta grafikerlik yaptığım zamanlardan da bahsederim… Fakat bugün, Baba Kuralkan’ın (Nesil’de çıkan) kitabının önsözünde, özellikle de “tecrübeleri yazmak” ile ilgili satırlarını sizlere aktarmak istiyorum:
“Değişen bir dünyada yaşıyoruz.
Dünya değişiyor, içindekiler değişiyor ve başkalaşıyor. Hayat yolu tek bir çizgi halinde gitmiyor, inişler var, çıkışlar var.
İnsanoğlu kemâli değişimde buluyor. Kemâle giden yol değişimden geçiyor.
İnsanoğlu bu dünyaya taallüm ile tekâmül etmek üzere gönderilmiştir. Çok şeyi sonradan öğreniyoruz.
Geniş bir tecrübe alanımız vardır. Tecrübeler hayata yol gösteren deniz fenerleri gibidir. Tecrübelerin ışığında yürür, yol alırız.
Tecrübe yaşanılarak elde edilecek bir değerdir.
Bildiklerinizi, tecrübelerimizi gelecek nesle aktarmak, onlara menfez açmak bir insanlık görevidir.
Az yazan bir toplumuz. Batı dünyasının hâtırat geleneği bizde maalesef pek yerleşmemiştir. Bildiklerimiz, edindiğimiz tecrübeler yarınlara aktarılmadan beraberimizde yok oluyor, eriyor ve gidiyor. Şifâhîlik hastalığından kurtularak sahip olduğumuz değerleri ve birikimleri satırlara geçirmede gecikirsek, korkarım ki gelecek nesillere aktaracağımız bir şey kalmayacak. Geleceğin neslini geçmişle irtibatlandırmada bir köprüye ihtiyaç var.. Bu köprü vazifesi şahsî planda bizlere düşmektedir.
Söz gümüş, sükût altın, yazmak ise cesarettir.
Bu eser, radyo tamirciliğinden holdinge yükselişin bir hikâyesidir…
Gördüklerimi, yaşadıklarımı, yapıp-ettiklerimi, başardıklarımı, sıkıntılarımı, sevinçlerimi, düşüncelerimi bu eserde bulacaksınız.
…..
En kalbî muhabbetlerimle… Mehmet Kuralkan”
Yeri gelmişken, yine aynı yayınevinden çıkmış… “Türk ekonomisinin bal arıları” olan iş adamlarının hikâyesini anlatan “Başarıya Yürüyenler” isimli kitaptan da bahsedeyim… Üreten, kazanan, kazandıran iş adamlarından 17’sinin başarı hikayesi Yrd. Doç. Dr. Süleyman Doğan’ın kalemi ile kitap olmuş..
Başaran kimselerin tecrübelerini ve ortak özelliklerini arayanlar için ciddi bir kaynaktır.
Stop
Muammer Erkul
02 Ekim 2005 Pazar