Beykoz’umun beyefendisi Ahmet Midhat [25 Ocak 2013 Cuma]

Dünyanın en güzel memleketi Türkiye’dir, Türkiye’nin en güzel şehri İstanbul’dur. İstanbul’un en güzel bölgesi Boğaziçi’dir, Boğaziçi’nin en güzel semti Beykoz’dur, Beykoz’un da en güzel yeri; 
..benim yalının bulunduğu yerdir… 


Son satır hariç, bunu defalarca yazdığımı bilirsiniz.
Ve hatta bu duyguyu damarlarımda hissettiğim bir çocukluk günümde: "Ünlü bir yazar olacağım ve bir gün bu sahillerin güzelliğini herkes öğrenecek!" dediğimi de bilirsiniz… 

Şimdi elbette, 1912 senesinde ölmüş bir adamla kalem kavgasına girmek istemem.
Fakat ilginç olanı şu ki; her nasıl yapmışsa Ahmet Midhat Efendi, benim sözümü benden tam yüz sene önce söylemeyi başarmış!

Cam Fabrikasının arasından Köybaşı’na çıkan yolun sağındaki üç katlı bina hastaneymiş. Şimdi sarmaşıklarla kaplı o binada doğmuşum. Harmantape’de oturuyorduk ve babam Paşabahçe Cam Fabrikası’nda el imalatındaydı. Sonra İncirköy Camisinin sokağında ev aldık. Halide Edip İlkokuluna ve Beykoz Korusu içindeki Ziya Ünsel Ortaokulu’na devam ettim… 

Bir zamanlar yüzme öğrendiğim şu sahilde, Shell depoları diye anılan yerden sökülen akaryakıt tanklarının bulunduğu araziye kurulan belediye binasının bitişiğindeki kültür merkezindeydik. "Burada bulunan kaç kişi burada doğdu acaba" diye düşündüğüm kahvaltıda, "sanki benden daha çok Beykozlu sanılan" bu adamı da kıskanmıyor değildim!..



Şaka bir yana; çok önemli iki eseri tanıdık.

Bunlardan biri: "Vefatının 100. Yılında Ahmet Midhat Efendi Armağanı". Yayına hazırlayan Mustafa Miyasoğlu. Yazım biter bitmez bu şahane eserin içine kendimi atacağım…
 
"Beykoz Nüfus Defterleri" isimli kitabı yayına hazırlayan ise İrfan Dağdelen. İstanbul’un yayımlanan ilk nüfus defteri bu: 1834 yılında yapılan ve ilk resmî nüfus sayımımız kabul edilen ve kişilerin sarı bıyık, uzunca boy gibi bariz özelliklerini de belirten teferruatlı kayıtlar. 

Beykoz Belediyesi’ni ve emeği geçen herkesi, gönülden tebrik ediyorum.


Stop
Muammer Erkul 
muammer.erkul@tg.com.tr
25 Ocak 2013 Cuma 

 


Gazetemiz MAKALELERİ YAZARININ SESİNDEN DİNLEME uygulaması başlattı…
Alttaki oynatıcıya tıklayarak yazımızı dinleyebilirsiniz:
{play}video.tg.com.tr/Resources/Audio/562687.mp3{/play}




 


5 yorum

  1. Demek Beykoz’un hamurunda var sizin gibi şaheserler.

  2. Ee, “aklın yolu bir” sözü gibi, Beykoz’u anlatmanın ifadesi de tek demek ki abicigim;) 2112’de bir Beykoz’lu kalem erbabı daha aynı sözü söyleyip, son cümlesinde kendi evini tarif edecek belki de… 🙂 Ama en güzeli, “Beykoz’un” kendi bağrından çıkan bu değerlerine gösterdiği vefa… Biz de tebrik ediyoruz Beykoz Belediyesi’ni ve emeği geçenleri.
    Hicran Seçkin

  3. Mason mu idi bu.. mitat paşa ile aynı mı?..
    Fahrettin Arslan

  4. Author

    Mithat Paşa ile birlikteymiş bir zamanlar hatta ikinci adını o vermiş, diye biliyorum…
    Bir başka bilgi ise şu: Onu İttihatçılar sevmiyormuş, Abdülhamid Han’ı övdüğü, teveccühünü kazandığı için…
    Zaten yakın zamana kadar sanki üzeri örtülmüş bir isimdi Ahmet Midhat Efendi. Bir kaç şiir yazmış sarhoş zerzevatı bile çoğumuz ezbere bilirken, onun gibi iki yüz kadar kitap yayınlamış bir ismi bir iki kere duyup geçiyorduk ve aslında sebebini de merak ediyorduk.

    Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dinler Tarihi öğr. üyesi Prof. Dr. Ömer Faruk Harman’ın yazısından bir kaç cümle alıyorum:
    “İslam’a tevcih edilen her tenkit karşısında aşılmaz bir hisardır. İlâyı kelimetullah uğrunda Hıristiyan dünyanın katolip, protestan bütün haçlılarına meydan okumuştur….”
    “..gençlerin Avrupa’daki dinsizlik cereyanına kapılmasından endişe eder..
    ..onu en çok düşündüren konulardan biri de Hıristiyan propagandasıdır”
    “O, içinde yaşadığı toplumun değerlerine bağlıdır ve onları daima savunur.”

    Kimse kimsenin içini net olarak bilemez elbette, ama sanırım bu satırlar bir ışık tutmuştur sorduğunuz soruya.

    M:)

  5. Hüsn-i zan etmemiz ve hayırla yâd etmemiz için yeterli satırlar abiciğim. Daha ötesini ise biz bilemeyiz elbette. Bilmek de üstümüze vazife değil zaten…
    Hicran Seçkin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir