Yelesine pıtrak çalısı takıldığını görse, atını durdurup çalıyı çıkaranlar vardır.
Ve onun saçını tararken gözüne bakan, onunla konuşurken boynunu okşayan; karşılık olarak da sevdiğinden sevgi görenler vardır…
Bir de “kendini” düşünenler vardır… Biraz daha canlansın diyerek beygirinin sırtında sopa kıranlar, kamçı şaklatanlar vardır…
İstanbul’u, salınan bir küheylan göremeyen beygirci İstanbullu mudur?
Dündar Aytar beyefendiyi tanımıyordum. Kitabını da birisi okuyup tavsiye etmemişti bana… Bu kitap okuyanı için en faydalı kitap olmayabilirdi, en derin araştırmalardan, en geniş bilgi birikiminden süzülüp gelmiş olmayabilirdi…
Ama bu kitap, İstanbul’un öyle bir zamanını kâğıda döküp anlatıyordu ki; el değmemiş bir ormanın içindeki duru göle, bir ceylanın gölgesi düşmüş, sanıyorsunuz!
İstanbul deyince akan sular duruyor; ama “İstanbul” deyince…
İstanbul’u diyecek ağız kimde, İstanbul’un harflerini telaffuz edebilecek dil hangi ağızda?..
Vatman; tramvay sürücüsü demek…
“Çekilin Yoldan Geliyor Vatman” ise, adı üstünde…
Bu kitap ılık su gibi sızıyor insanın içine: 1940’lı yıllardan başlıyor anlatmaya. Çıkrıklı kuyulara soğutmak için sarkıtılan yiyecek ve içeceklerden, her yanı telle çevrilmiş tel dolaplarından bahsediyor. İki adamın kayışlarla bağlayarak taşıdığı buzdolabının önce Kalamış’a götürüldüğünü, yaz biterken de tekrar vapura konup önce Köprü (Eminönü) iskelesine, oradan da eve taşındığını anlatıyor. Çamaşırların beyazlanmasına yarayan (Öküzbaş marka) çivitten, ilk çamaşır makinelerine rendelenerek konan sabunlardan, tuvaletlerin temizlendiği kezzaptan… Sabahları içinde kömür yakılınca akşama kadar soğumayan kocaman ütülerden, bahsediyor…
Yeter, değil mi?
İstanbullu hatıralar hoşuma gittiği için bu kadar uzattım sözü…
Çekilin Yoldan Geliyor Vatman (Çocukluğumun İstanbul’u) isimli kitap, Dündar Aytar imzasıyla Babıali Kültür Yayıncılığı tarafından yayınlandı. www.bky.com.tr http://www.bky.com.tr
“El-Mu’temed Fi’l-Mu’tekad TÜRPÜŞTÎ RİSALESİ”, 320 sayfa… “Evliyanın kutbu MUHAMMED MA’SÛM FÂRÛKÎ kuddise sirruh “, 206 sayfa… Her iki eser de Süleyman Kuku tarafından yayına hazırlanıp, DAMRA’da basıldı.
“Lütfü Oflaz’la Sohbet Vakitleri”… Lütfü Oflaz, “Vicdanlar İktidara”… Akis Kitap’tan “Kaçıklık Diploması” (Günce-Roman) Ayşe Nil ile “Titreme” (roman) Selim Gürselgil. Bu iki kitap da aynı yayınevinden. www.akiskitap.com http://www.akiskitap.com
Eğitim-Bir-Sen Yayınları’ndan Âkif İnan imzalı dört kitap: “Edebiyat ve Medeniyet Üzerine”, “Din ve Uygarlık” isimli düşünce kitapları. Ayrıca iki de şiir kitabı: “Hicret” ve “Tenha Sözler” www.egitimbirsen.org.tr http://www.egitimbirsen.org.tr
Stop
Muammer Erkul
12 Mart 2006 Pazar