(Bu nasıl bir aşk hikâyesi?..)
Hep derim ya;
Okunacak kitaplar listesi olmaz, okunacak yazarlar listesi olur!
…..
Arı, her zaman bal yapar ve balı herkes kullanır. Çoğu kimse şifa bulur da, bal sadece bazı hasta kimselere dokunur…
Fakat akrebin, yılanın zehri pek çok ve zor işlemlerden geçerek ve gayet nadir olarak fayda sağlar… Ki onu da yalnızca erbabı bilir, erbabı yapar, erbabı kullanır veya dikkatlice kullandırır!
İşte benim “okunacak yazarlar” listemdekilerden biri; Delice’lerden Halil Aga’mın yeni kitabı elimde… Kitap bir ok temreni gibi yardı içimi de ben; dışımda kalan ok sapının, kartal tüylerinden sarılmış yeleğinin altından tutmuş halde ve acılar içinde “yazma” molası verdim;
Aliş ile Zeynep’in romanını henüz bitirmeden, size de bahsetme arası verdim…
…..
“Aaaah!.. Aliş’imin kaşları kare, aman,
Sen açtın sineme yare,
Bulamadım derdime çare, aman!..
Görmedin mi ah civan
Aliş’imi Tuna boyunda?..”
…..
Şimdi, dışıma gözyaşı akıtamıyorum ama sıcak sıcak kan sızıyor içime!.. Ve kan sızacak içinize bu romanın sayfaları arasında;
Kara kaşlı Aliş’e değil, Tuna gözlü Zeynep’e değil; geçilen Tuna’ya ağlayacaksınız, çiğnenen vatan toprağına ağlayacaksınız!.. Nihayet aklınız duracak gafil akılların nasıl durduğuna ve gerçek hainlerle gerçek mazlumların ismi altına yine ve yeniden kırmızı kalemlerle birer çizgi daha çekeceksiniz…
Mustafa Necati Sepetçioğlu Uluslararası Tarihî Roman Yarışması 2007 ikincisi de olan bu roman… Rumeli tarihi ve yağlı güreş araştırmacısı, romancı ve radyo programcısı Halil Delice’nin kendine has kaleminden, BKY (Babıali Kültür Yayıncılığı)’den çıktı:
(Plevne’nin, Gazi Osman Paşa’nın ve Aliş ile Zeynep’in romanı)
GÖRMEDİN Mİ ALİŞ’İMİ TUNA BOYUNDA?
…..
Kitabı henüz bitiremedim. Bir fırsat bulursam belki sonra tekrar bahsederim…
Bir acayip roman da Nesil Yayınları’ndan: NE MENEM MENEMEN… Yani şu meşhur Kubilay olayı… Vedat Sağlam’ın kaleminden.
“Acayip” dememin sebebi; bu konuda, bildiğimiz ne varsa nasıl da tersine, aksine, zıddına söylenmiş, yazılmış, okunmuş bugüne kadar?..
Kubilay taşı kaç kuş birden vurmak için atılmış?..
Diyorum ki; tarihin, özellikle de yakın tarihin üst üste yatan sayfalarının acaba kaçıncısı açıldığında göreceğiz, tarihin en gerçek yüzünü?.. Bazen de endişe ediyorum; yoksa bazılarımız o sayfaya hiç ulaşamayacak mıyız?..
…..
Nesil’den iki kitap daha:
Kurtuluş Savaşı’nın Eğitim Ordusu KUVAYI İLMİYE… “Osmanlı’nın Gizli Tarihi” kitabını da hazırlayan İsmail Çolak’tan… Yine büyük boy ve 320 sayfa…
Bekir Berk, Zübeyir Gündüzalp, Tahiri Mutlu ve Bayram Yüksel isimli seri kitapların devamı mahiyetinde olan “CEYLAN ÇALIŞKAN ve Çalışkanlar Hanedanı” ise İhsan Atasoy’un kaleminden…
Stop
Muammer Erkul
15 Şubat 2008 Cuma