Gürbüz Azak ile Bâbıâli Yolculuğu, Muammer Erkul

 
Yeni bir seri başlatıyoruz:


Bir fikir, sanat ve edebiyat harmanı: Bâbıâli…

Bâbıâli’yi en iyi tanıyan, eski sâkinlerini iyi bilen, bu konuda bir çok değerli esere imza atan ressam ve yazar Gürbüz Azak

Gürbüz Bey’in en yakın talebelerinden, dostlarından ve meslektaşlarından Muammer Erkul

16 Mayıs Perşembe akşamı, tarihî semti, bugünkü hüzünlü hâlini ve eski gazeteci yazarları konuşacaklar.
Kaçırılmayacak bir program…

Hatırlatmak istedim.

M.Nuri Yardım

SANATALEMİ.NET’DE YAYINLANAN HABER:

Gürbüz Azak ile Bâbıâli Yolculuğu Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)’nin “Bâbıâli Sohbetleri” devam ederken bu hafta, basın dünyamızın seçkin isimlerinden Gürbüz Azak dinleyicilere ve okuyucularına hitap edecek. 
Mustafa Demirci (Sanatalemi.net)

Başta üstat Necip Fazıl Kısakürek olmak üzere basın ve yayın dünyamızın tanınmış bir çok şahsiyeti ile çalışan ressam ve yazar Gürbüz Azak, ESKADER’in konuğu olacak “Bâbıâli Yolculuğu”nu anlatacak. Toplantı Timaş Kitapkahve’de  16 Mayıs Perşembe günü saat  18.00’de başlayacak. 
Toplantıyı, Gürbüz Azak’la birlikte uzun yıllar çalışan ressam ve yazar Muammer Erkul sunacak. Azak, tanıdığı şairler, yazarlar, gazeteciler ve ressamlarla ilgili hâtıralarını anlatırken, Erkul’un sorularına da cevap verecek. 
Sohbet toplantısının sonunda dinleyiciler de konuşmacıya soru sorabilecek.  
Herkesin katılabildiği toplantıyla ilgili olarak ayrıntılı bilgi almak isteyenlerin 0 (212) 5112323 veya 5112324 numaralı telefonları arayabilecekler. Ayrıca www.sanatalemi.net sitesinden de ayrıntılı bilgiye erişmek mümkün.

BÂBIÂLİ’NİN SEVİLEN YÜZÜ
Basın dünyamızın saygın isimlerinden olan Gürbüz Azak, 5 Temmuz 1938 tarihinde Denizli Acıpayam’da doğdu. Zehra ve İbrahim Azak’ın oğludur. Yazı ve kitaplarında zaman zaman Nedim Gürbüz, Oğuz Akalın ve Aliş imzalarını kullandı. Denizli Lisesi ve  İstanbul’da Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ndeki öğrenimi sırasında bir çok değerli hocadan ders aldı. Gazeteciliğe, 1961 yılında Hür Vatan gazetesinde ressam ve grafiker olarak başladı. Daha sonra birçok gazetede değişik görevlerde bulundu, köşe yazarı oldu. Bâbıâli’de tanımadığı gazeteci, çalışmadığı gazete yok neredeyse. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve ESKADER üyesidir. Yazıları muhtelif dergilerde yayımlandı ve ilgiyle okundu. 
Dergilerdeki yazı, çizgi ve şiirleri Nasır (1957-59), Şiir (1961), Saygı Edebiyat (1966), Türk Edebiyatı (1966-67), Boğaziçi-Köprü (1982-84) ve Doğuş (1985-88, Oğuz Akalan imzasıyla) gibi dergilerde yer aldı.1984 yılında İnanç Dergisi tarafından “Yılın Ressamı”, 1994’te Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından “Yılın Gazetecisi” seçildi. Deli Balta adlı çizgi romanı filme alınıp dokuz bölüm halinde TGRT’de yayımlandı (1990-91).

Türk kültür tarihine önemli katkıları olan Gürbüz Azak evli ve iki çocuk babasıdır. Eserleri şunlardır. Deneme: Dostlara Mektup (1977, Nedim Gürbüz adıyla), Sizi Biri Arıyor (1985), Atlar Hazır mı? (1990), Dünyayı Ölüler Yönetir (1997); Araştırma-İnceleme: Anadolu Cayır Cayır (Osmanlıda İsyanlar, Nedim Gürbüz adıyla, 1978), Üç Bin Türk Motifi (Orta Asya’dan Avrupa İçlerine Motiflerimiz,1983); Mizah: Reis Ne Almış (Mizahî hikayeler, N. Gürbüz  adıyla,1978), Kaybolan Kuyruk (1997); Hâtıra: Güzel İnsanlar (1987), Meşhurları İlk Görüşüm (1997), Gazeteci Milleti (1997); Roman: Kırk sekiz Kırk dokuz Elli (1997), Tatar (2010); Biyografi: Ben Adnan Menderes (1997); Çocuk Kitabı: Nasrettin Hoca Serisi (Resimli 1983) 

http://www.sanatalemi.net/haber.asp?ID=1068

 

 

 



4 yorum

  1. Allahü teala razı olsun canım kardeşim, inşallah hayırlı olur.
    Gürbüz Abimiz hakikaten sağın yüz akı bir entelektüelimiz.
    Yazılarıyla, çizgileriyle, o kadar sol baskı ve kışkırtmalara rağmen eğilmeyen, bükülmeyen delikanlı tavrıyla gönüllerde taht kurmuş bir sanatçı abimiz.

    Gelmek isterdim lakin, malumunuz….
    Fakat bu güzel insandan bir kaç şey istememiz herhalde hakkımızdır:

    1) Gürbüz Azak müzesi kurulmasına önayak olunsun. Sizler de, bizler de elimizden geleni yapalım.
    Müzede:
    İlk çizgilerinden bugüne kadar yaptığı resimleri, tabloları, amblemleri, kitap kapakları, çizgi romanları, aldığı mükafatları, yazdıkları kalemler, müsveddeler, paleti, boyaları, fırçaları, ne varsa hatta idealleri, giydiği elbise ve aksesuarları, çocukluğundan itibaren resimleri vs. sergilenebilir.
    Gezen, gören çocuklarımız; milli bir sanatçımızı tanıyarak gurur duysunlar. Ateist, şarapçı, mazisini inkâr etmeden de sanatçı olunabileceğini anlasınlar, kavrasınlar, geçmişleriyle rahat övünsünler.

    2) Renkli bir kişiliği, dolu dolu bir hayatı olduğunu herkes yarım-yamalak biliyor. Onun güzel dilinden HATIRLARINI yazmasını istirham ediyoruz.

    3) Bir de bana haklarını helal etmesini bilhassa istirham ediyorum.
    Selam ve dua eder, dualarınızı da beklerim.

    Allahü tealaya emanet olunuz.
    RAGIP

  2. Abim gelmeyi çok arzu ediyorum da..saat ve mesafe zorluyor…gönlüm sizlerle.Gürbüz Amcanın ellerinden öpüyorum saygı ve hürmetlerimi ilet lütfen…

  3. Çok çok çok güzel bir program sohbet serisi olacak bu:) Bizler de katılırız bir gün inşallah. Katılamadıklarımızın da kayıtlarını merakla bekliyoruz.
    Hayırlı olsun, kolay gelsin abiciğim. En güzel şekilde gerçekleşir inşallah.
    Hicran Seçkin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir