Kırkambar (Böbrek yetmezliğine yol açan sebepler)

Böbrek Yetmezliğine Yol Açan Sebepler!

 
Tedavi edilmezse böbrek yetmezliği gibi hayatı tehdit eden çok ciddi bir tabloya dönüşebiliyor!
Böbrek yetmezliğine ise en sık başta yüksek tansiyon, diyabet ve obezite olmak üzere 7 faktör sbep oluyor!

Böbrek Yetmezliğine Neler Yol Açabiliyor?

* Yüksek tansiyon,

* Diyabet hastalığı,

* Fazla kilolu olmak,

* 60 yaşın üzerinde olmak,

* Sigara alışkanlığı,

* Tek böbrekli doğmak,

* Ailesel böbrek hastalıkları.

1 – Yüksek Tansiyon:
Böbrek içindeki incecik damarlarda yapısal bozukluğa ve tıkanıklığa sebep oluyor. Bunun sonucunda da böbrek yetmezliği gelişebiliyor. Ancak koldan ölçülen tansiyon bazen normal değerlerde çıkarak kişiyi yanıltabiliyor. Bunun aksine idrardaki protein kaçağı bunu net olarak gösterebiliyor. İdrarda protein oranını gösteren test Türkiye’nin her yerinde yapılabiliyor.

2 – Diyabet:
Tip 2 diyabet de, tıpkı kan basıncı yüksekliğinde olduğu gibi böbrek içindeki incecik damarlarda yapısal bozukluğa ve tıkanıklığı yol açarak böbrek yetmezliğine neden olabiliyor. Bilhassa bütün dünyada olduğu gibi memleketimizde de son dönem böbrek yetmezliğinin en sık sebebi olan diyabet hastalığı görülme oranının 2002’de yüzde 7.2 iken, günümüzde yüzde 12’nin üzerine çıkmış olması endişe verici bir durum olarak görülüyor.

3 – Fazla Kilolu Olmak:
Fazla kilolu olmak böbreğin içinde yer alan kılcal damarlardaki basıncı artırarak idrarda protein kaçağına yol açıyor.

4 – 60 Yaşın Üzerinde Olmak:
Yaş ilerledikçe vücuttaki bütün damarlar yaşlanıyor. Tabii olarak kılcal damarlardan çok zengin olan böbrekler de bu seyirden çok etkileniyor. Damar sertliği arttıkça, böbreklerin süzme işi de yavaşlıyor.

5- Tek Böbrekli Doğmak:
Tek böbrekli kişiler dikkat ettikleri zaman ömürlerinin sonuna kadar sağlıklı yaşayabilirler. Ancak susuz kalmamaya, aşırı tuz ve şuursuzca ilaç tüketmemeye daha çok dikkat etmeliler.

6- Sigara Alışkanlığı:
Sigara böbrek içindeki kılcal damarlardaki dolaşımı yavaşlatıyor ve oksijen miktarını azaltıyor. Bir başka deyişle yüksek kan basıncına benzer şekilde damarlar üzerinde menfi/olumsuz tesir yaparak böbrek yetmezliği riskini artırıyor.

7- Genetik Geçiş:
Böbrek hastalıkları genetik geçişli de olabiliyor. Böbreklerde kist oluşumu, idrar kanallarında tıkanıklık, geri kaçak veya böbrek boyutlarının küçük oluşu gibi yapısal değişiklikler ailenin birçok bireyinde gözlenebiliyor. Tekrarlayan böbrek taşları da yine irsi hususiyetlerdendir.

Diğer Risk Faktörleri Neler?

· Böbrek taşı,

· Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları,

· Sık ağrı kesici kullanımı,

· Bağ dokusu hastalıkları.

Erken Evrede Yakalanırsa Diyaliz Ve Organ Nakline Gerek Olmayabiliyor

Aslında böbrek yetmezliğine yol açan faktör düzeltilebilir bir aşamadaysa vücutta bir problem oluşturmadan geri dönebiliyor. Bunun sebebi ise böbreklerin çok idareli organlar olmaları. Böbreklerin süzme kapasiteleri yüzde 60’ın altına düştüğünden itibaren kronik böbrek hastalığı olarak kabul ediliyor. Bu organların tamamen iflas etmeleri için süzme kapasitelerinin yüzde 15 ve altına düşmüş olması lazım. Yüzde 15-60 arasında ise geniş bir dönem var. Hasta bu dönemde düzenli bir nefroloji takibi içinde olursa diyaliz ve organ nakline lüzum kalmama şansı yüksek oluyor.

Testler Ne Zaman Yapılmalı?

* Böbrek yetmezliğinin ileri seviyelere gelmeden tesbit edilmesi büyük ehemmiyet taşıyor. Bu sebeple 60 yaşın üzerindeki kişilerin bilinen bir hastalıkları olmasa bile böbreklerini kontrol ettirmeleri çok faydalı…

* Tansiyonu 40 yaş altında başlaması halinde nefroloji uzmanına mutlaka muayene olmak lazım, çünkü genç yaşlarda ortaya çıkan tansiyon umumiyetle böbrek kökenli oluyor.

* Yüksek risk grubundaki kişilere yapılacak olan tarama testleriyle hastalık erken evrede tesbit ediliyor ve bu sayede ilerlemesi durdurulabiliyor. Bilhassa 40 yaşından itibaren senede bir kez idrar ve kan tahlili yaptırmak faydalı…
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir