Bazen bir baharatı eklemek, bir çayı kesmek ya da pişirme tekniğini değiştirmek bile senelerce süren kabızlık ya da gaz şikayetlerinin bitmesine sebep olabilir…
Diyet Uzmanı A. Gökmen
SPASTİK KOLON HASTALARI İÇİN BESLENMEDE ALTIN KURALLAR
1) AZ VE SIK YİYİN: Sindirim sistemi, bir anda miktarı çok olan yiyecekleri sindirmekte zorlanabilir. Bu sebeple az az ve sık sık yenmeli.
2) İYİ ÇİĞNEYİN: Yemeklerinizi iyi çiğneyin. Unutmayın mekanik sindirimi dişler yapar; besinleri iyi çiğnemek, hem dişlerimizin hem de sindirim sistemimizin rahat çalışmasını sağlar.
3) KAHVALTI YAPMAYI ATLAMAYIN: Kahvaltıyı uzun uzun saatlerce yapmanız şart değil; ama kahvaltı öğününü kesinlikle atlamayın!
4) SUSUZ KALMAYIN: Günlük 8-10 bardak civarında su alın. Su; hem kabızlığa mani olmakta çok tesirlidir, hem de İBS hastalarında sıklıkla görülen ishal sebebi ile oluşan sıvı kaybına mani olmaktadır.
5) BESLENME DEFTERİ TUTUN: Mutlaka beslenme defteriniz olsun. Buraya yediklerinizi, içtiklerinizi ve sonra sizde oluşan tesirlerini kaydedin. Kısa süre sonra size neyin dokunup neyin dokunmadığını tespit edeceksiniz. Ancak doktorunuza veya diyetisyeninize hangi gıdaların, besinlerin dokunduğunu, hangilerin dokunmadığını belirtin. Çünkü bu besinlerin direkt diyetten çıkarılması, ciddi besin eksikliklerine sebep olabilir.
6) GAZ YAPAN BESİNİ AZALTIN: Şayet aşırı gaz şikayetiniz varsa; gaz yapan besinleri az tüketin. Baklagiller, lahana, brüksel lahanası, bezelye gaz yapıcıdırlar.
7) YAVAŞ YEMEK YİYİN: Yemeklerinizi yerken acele etmeyin. Acele yemek yemek; hem bağırsak şikayetlerinizi arttıracak hem de kilo almanıza sebep olacaktır. Yemek yemek için sakin ve huzurlu bir ortam seçin.
8) YARIM SAAT YÜRÜYÜN: Düzenli fiziksel aktivite yapın. Haftada 2-3 kere 30 dakika yürüyüş yapabilirsiniz mesela.
9) LİFLİ GIDALARA ALIŞIN: Liften zengin besinlerle beslenin. Liften zengin besinlerle beslenmek birçok kişide şikayetlerin azalmasını sağlıyor. Sağlıklı bir insan günde yaklaşık 30 gram lif almalıdır. Günde en az 2 porsiyon sebze, 4 porsiyon meyve tüketimini alışkanlık haline getirin.
10) SİNİRLENMEYİN, TÜTTÜRMEYİN: Stresten ve sigaradan uzak durun. Huzurlu bağırsaklar için huzurlu bir kafa lazımdır. İBS ile stres arasında inkâr edilemez bir irtibat var. Sizi sinirlendiren, geren her şeyden uzak durun lütfen!