Kırkambar (Zihni geliştiren metodlar)

ZİHNİ GELİŞTİREN EN TESİRLİ METODLAR

1) Perifer vizyonunuzu geliştirin:

Gözlerinizi hareket ettirmeden çevredeki nesneleri görebilmeye “perifer vizyon” deniyor. Bir parkta banka ya da bir kafeye oturun. Dik durun ve dümdüz karşıya bakın. Gözlerinizi hareket ettirmeden çevredeki nesnelere konsantre olmaya, onları görmeye çalışın. Bu tatbikat neticesinde görebildiğiniz her şeyin listesini yapın. Aynı uygulamayı bir süre sonra tekrar deneyin ve görebildiğiniz yeni nesneler varsa bunları da listeye ekleyin.

2) Uykunuzu iyi alın:

Gece uykunuzu iyi alın. Uyuma güçlüğü çekiyorsanız yatak odanızın sessiz ve karanlık olmasına itina gösterin. İyi uyumak için rahatlama tekniklerini öğrenin; geç vakitte kafein almayın. İlmi araştırmalara göre uyku sırasında öğrenme ve hafızaya alma faaliyeti hızlanır. Çalışmalarda, yeterli süre uyuyamayan kişilerin gün içinde yeni bilgileri öğrenmede zorluk çektiği gözlenmiş. Ayrıca, yeni bir şeyler öğrendikten sonra alınan uyku da bilgilerin uzun sureli hafizaya aktarılmasını hızlandırıyor.

3) Egzersiz yapın:

Bisiklet kullanın, yüzün, yürüyüş yapın. Böyle fiziksel faaliyetler beyin sağlığı için mühmidir. Fırsat buldukça vücudunuzu/bedeninizi eğitecek faaliyetlerde bulunun. Son araştırmalara göre, egzersizin beyinde hafıza ve bilgi depolamadan sorumlu merkez olan hipokampus üzerinde pozitif etkileri vardır. Ayrıca, düzenli egzersizin de Alzheimer başlangıcını geciktirdiği belirtiliyor.

4) Arnavut kaldırımında yürüyüş yapın:

Hâlâ kaldıysa, Arnavut kaldırımında yürüyüş yapın. Olmazsa benzer taşlı ve engebeli yollarda yürüyün. Düz olmayan engebeli yüzeylerde yürümek, iç kulakta bulunan ve dengeden sorumlu vestibul sistemini geliştiriyor.

5) Plastik topla egzersiz yapın:

Topu havaya atıp yakalayın. Eğer bunda iyiyseniz, ufak oyunlar da yapabilirsiniz. Duyulara hitap eden bu çeşit faaliyetler/aktiviteler beynin görmeyle alakalı, dokunmayla alakalı, el-göz koordinasyonu merkezlerini kuvvetlendirir.
Sağlıklı hayırlı uzun ömür dileklerimizle…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir