Ahmet Midhat Efendi Armağanı ve Beykoz Nüfus Kayıtları, isimli
iki önemli eserin tanıtımının yapıldığı kahvaltı.
Haber metni ve fotoğraflar: Elif Sabah Erkul
Ahmet Midhat Osmanlı’nın son dönemlerinde yaşamış, orta halli bir ailenin evladı olarak doğmuş bir yazarımız… Yaşı ilerledikçe kendini geliştirmiş, Farsça, Arapça ve Fransızca’yı öğrenmiştir ve genç yaşta gazeteciliğe başlamıştır. 200’den fazla eser vermiş ve "yazı makinesi" lakabıyla döneme damgasını vurmuştur…
Beykoz Belediyesi, 23 Ocak 2013 Çarşamba günü Kültür Merkezi binasında Ahmet Midhat’ı, vefatının yüzüncü yılında anmak suretiyle kahvaltı etkinliği düzenledi. Sabah 9:30’da başlayan toplantı öğlen saatlerine doğru sona erdi. Kahvaltıdan önce basın mensupları gelip yerlerini aldılar ve misafirler sohbet ettiler.
Gelen herkese hediye edilen torbaların içinde iki tane çok önemli eser bulunuyordu. Birincisi İrfan Dağdelen’in hazırlamış olduğu "Beykoz Nüfus Defterleri", diğeri de Mustafa Miyasoğlu’nun yayıma hazırladığı "Ahmet Midhat Efendi Armağanı" isimli kitap…
"Ahmet Midhat Efendi Armağanı", Ahmet Midhat’ın hayatını, romancı portresini, tiyatro eserlerini, fikirlerini bünyesine alan kalın ciltli bir eser.
Beykoz Nüfus Defterleri ise, Yücel Çelikbilek’in "Dünyanın en zengin arşivlerinden biri olan Osmanlı Arşivleri genel tarihin yanında yerel tarihin hafızası niteliğindedir" cümlesiyle başlıyor. Bu kitap, Osmanlı’nın İstanbul’da ilk fethettiği yer olan, üç bin yıllık tarihiyle Beykoz semtimizin sakinlerinin, dedelerinin kimliklerine ulaşma merakını gidermek üzere hazırlanmış kalın ciltli benzersiz bir kitap.
Türkiye Gazetesi muhabiri Cüneyt Bitikçioğlu, Türkiye Gazetesi yazarı Muammer Erkul, Beykoz Belediyesi Kültür Müdürü Adem Çalışkan, Akit Gazetesi muhabiri Şuayip Alabay…
Kahvaltıya katılan Beykoz’lu yazar Muammer Erkul’un, Beykoz’da geçen hayatından bazı hatıraları merakla dinlenirken, "Çekirge Çetin: Dünyanın Tam Ortası" isimli romanına da büyük ilgi gösterildi.
Basın danışmanı Abdurrahman Fidancı, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek ve Kültür Müdürü Adem Çalışkan.
…
Dursun Gürlek, Ömer Faruk Harman.
Konuşmayı başlatan, Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek oldu.
Masalardaki "Sırmakeş" sularının bilinmeyen bir özelliği vardı. Zamanında Ahmet Midhat Efendi, başarılı bir yazar ve gazeteci olarak Beykoz’daki Akbaba köyüne yerleştikten sonra orada Sırmakeş suyu’nun bölgeye ve İstanbul halkına sunulmasında çok önemli hizmetler vermiştir..
Başkan Çelikbilek konuşuyor ve A.Vahap Akbaş.
Beykoz Nüfus Defterleri’ni basıma hazırlayan İrfan Dağdelen konuşuyor.
A. Vahap Akbaş koşuyor.
Saniye Öztürk, Fatma Barbarosoğlu ve konuşan Eren Miyasoğlu.
Prof. Ömer Faruk Harman.
Dursun Gürlek.
Beykoz sahilinin camdan görünümü.
Kahvaltıdan sonra misafirler hatıra fotoğrafı çektirmek üzere terasa çıktılar.
Yücel Çelikbilek ve Muammer Erkul
Muzaffer Doğan şiir okurken…
Eren Miyasoğlu, Muammer Erkul, Dursun Gürlek,Ömer Faruk Harman, R. Seyhan, A. Vahap Akbaş, Muzaffer Doğan, Metin Torun
Ellerine, yüreğine sağlık sevgili Elif Sabah Erkul:) Bizlerle bu güzelliği paylaştığınız için de gönül dolusu teşekkürler… Hicran Seçkin