Herkesin bildiği gibi ülkemizde iki takvim kullanmaktayız.
Birincisi şemsî takvim (yani güneş takvimi) ki; dünya işleri yani ekim, biçim, hasat, okul, iş, mesai, vergi vs gibi bütün işlerimizi bu takvime göre yapmaktayız…
İkincisi de kamerî takvim (yani ay takvimi) ki; oruç, zekat, kurban, hac, kandil ve benzeri, dinimiz ile ilgili olan bütün özel gün ve ibadetleri ise bu takvime göre yapmaktayız.
Bütün millî gün ve törenler güneş takvimine göre (Bu takvime göre bugün 14 Kasım 2012 Çarşamba) düzenlenirken, dinimizce kutsal ve önemli olan bütün günler ise kamerî takvime göredir. (Bu takvim ise bugün 30 Zilhicce 1433 tarihindedir.)
Milat ile başladığı kabul edilen güneş takviminin son günü 31 Aralık ve sene başı 1 Ocak…
Hicret ile başlayan ay takviminin son günü 30 Zilhicce ve yeni senenin ilk günü 1 Muharrem’dir…
Ayın hareketleri ile güneşin hareketleri birbirinden farklı olduğu için, ay tavimi güneş takvimine göre 10 gün daha kısadır.
Bu sene 15 Kasım 2012 Perşembe gününe denk gelen 1 Muharrem 1434, Müslümanların Hicrî takvime göre sene başıdır…
YENİ HİCRÎ-KAMERÎ SENEMİZ,
BÜTÜN MÜSLÜMANLARA
VE ALEM-İ İSLAMA
HAYIRLI VE MÜBAREK OLSUN…
Yeni sene ile ilgili bir kaç açıklayıcı yazıyı ise aşağıya aktarıyorum:
……………………………………………………………..
Sual: Hicri yılbaşı ne demektir?
CEVAP
Peygamber efendimiz Muhammed aleyhisselam, miladi 571’de 20 Nisana rastlayan, Rebiul-evvel ayının on ikinci Pazartesi sabahı, Mekke’de doğdu. 622’de Mekke’den Medine’ye hicret etti. 20 Eylül Pazartesi günü, Medine’nin Kuba köyüne geldi. Bu tarih Müslümanların Şemsi yılbaşı oldu. O yılın Muharrem ayının birinci günü de, hicri [kameri] yılbaşı oldu. Muharrem ayının birinci gecesi [yani bu gece] Müslümanların yılbaşı gecesidir.
Bu geceyi ihya etmeli ve saygı göstermeli. Saygı göstermek, günah işlememekle olur. Zilhiccenin son günü ve Muharremin birinci günü oruç tutan, o yılın tamamında oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur. Bir hadis-i şerifte, (Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur) buyuruldu.
İslamiyet’ten önce Araplar, Muharrem ayında harp etmek isteyince, o yıl Muharrem ayının ismini, sonraki aya koyarlar, sonraki ayın ismini, Muharrem ayına takarlardı. Böylece haram ay, Muharremden bir sonraki ay olurdu. Tevbe suresinin 37. âyet-i kerimesi, ayların yerlerini değiştirmeyi yasak etti.
Kur’an-ı kerimde bildirilen ve dinde kullanılan Arabî ayların bir yılı, bir güneş yılından on gün kısadır. Hicri kameri aylar, hicri şemsi ve miladi aylara göre, on gün önce gelmektedir. Bunun için Müslümanların mübarek günleri veya geceleri, şemsi yıllara göre, her yıl on gün önce olur; çünkü mübarek günler, güneş aylarına göre değil, kameri aylara göre yapılır. Dinimiz böyle emretmektedir.
İslamiyet’te, güneş yılının ayları içinde sayılı bir mübarek gün yoktur. Peygamber efendimizin doğum günü [mevlid kandili] ve mübarek geceler, hicri yılla kutlanır. Bütün ibadetlerde ve dini faaliyetlerde kameri aylar esas alınır. Hac, oruç, kurban ve bayram günleri kameri aylara göre tespit edilir. Haccı Allahü teâlânın bildirdiği Zilhicce ayında yapmayıp da miladi bir ayda mesela Ocak’ta yapmak, orucu Ramazan’da değil de Şubat’ta tutmak, dini değiştirmek olur. Bütün mübarek geceler de, kameri aylara göre tespit edilir.
(Türkiye Gazetesi)
HİCRÎ YILBAŞI
Müslümanlar yılbaşı gecelerinde ve günlerinde müsâfeha ederek, telefonla veya mektup yazarak tebrikleşirler. Birbirlerini ziyaret eder ve hediye verirler. Yılbaşını dergi ve gazete ilanlarıyla kutlarlar. Yeni yılın, birbirlerine ve bütün Müslümanlara hayırlı ve bereketli olması için duâ ederler. Büyükleri, akrabayı, âlimleri evinde ziyaret edip duâlarını alırlar. Bugün de, bayram gibi temiz giyinip, fakirlere sadaka verirler. Muharremin ilk 10 gün ve gecesi, mübârek gün ve gecelerdendir.
Muharrem ayının ilk günü ve Aşûre günü okunacak duâ:
Elhamdülillâhi Rabbi’l-âlemîn.
Vassalâtü vesselâmü alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn.
Allahümme ente’l-ebediyyü’l-kadîm, el-hayyü’l-kerîm, el-hannân, el-mennân. Hâzihî senetün cedîdetün. Es’elüke fîhe’l-ısmete mineşşeytânirracîm, vel avne alâ hâzihinnefsi’l-emmâreti bissûi ve’l-iştiğâle bimâ yukarribünî ileyke, yâ ze’l-celâli ve’l-ikrâm, birahmetike yâ erhamerrâhimîn. Ve sallallâhu ve selleme alâ seyyidinâ ve nebiyyinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve ehl-i beytihî ecmaîn.”
(Türkiye Takvimi)
(Yukarıdaki bölüm huzurpınarı.com adresinden alınmıştır)
………………..
Mektup:
Kıymetli Kardeşim,
Hicrî yeni yılınız mübarek olsun.
Din ve dünya saadetiniz için dua eder, dualarınızı bekler, hayırlı işlerinize muvaffakıyetler dileriz.
Allahü tealaya emanet olunuz.
Ragıp
(Aşağıda “islâm harfleri ile” dua vardır.)
Yılbaşı duası
Muharrem ayının ilk günü aşağıdaki duayı 3 defa okuyanın, gelecek Muharrem ayına kadar bütün belalardan emin olacağı, Aşûre Günü [Muharremin onuncu günü] 3 defa okuyanın ise, ölümden de emin olacağı; çünkü o sene öleceği takdir edilmiş olana, bu duayı okumak nasip olmayacağı bildirilmiştir.Duanın Latin harfleriyle yazılışı şöyledir:
(Elhamdülillâhi Rabbil-âlemîn. Vassalâtü vesselâmü alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn. Allahümme entel-ebediyyü’l-kadîm, el-hayyül-kerîm, el-hannân, el-mennân. Hâzihî senetün cedîdetün. Es’elüke fîhe’l-ısmete mineşşeytânirracîm, vel avne alâ hâzihinnefsil-emmâreti bissûi vel-iştiğâle bimâ yukarribünî ileyke, yâ zel-celâli vel-ikrâm, birahmetike yâ erhamerrâhimîn. Ve sallallâhu ve selleme alâ seyyidinâ ve nebiyyinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve ehl-i beytihî ecmaîn.)
Duayı, doğru olarak orijinalinden okumak gerekir. Orijinali aşağıdadır:
.
Dinimiz İslam Mail GrubuGruba üye olmak için: http://www.dinimizislam.com/mailgrubu.aspÜyelikten çıkmak için: dinimizislam-unsubscribe@googlegroups.comDini sualleriniz için: http://www.dinimizislam.com/sorucevap.asp Sual-cevap arşivi: http://groups.google.com/group/dinimizislam
İnternet sitelerimizwww.dinimizislam.com – www.mehmetalidemirbas.com – www.evlilikrehberi.net NOT: www.mehmetalidemirbas.com sitesindeki bütün yazılar seslendirilmektedir. Seslendirilmesi bitenler dinlenebilir.
Bu güzel duayı bu akşam 3 defa latin harflerle okudum. Allah kabul ederse ne mutlu bana. Aşure pişirirkende mi okuyacağız anlayamadım. Cevaplarsanız sevinirim. Yeni başlayan yılımızın tüm islam alemine ve Türk milletine hayırlı, savaşsız, barış dolu geçmesini dilerim.
İyi günler, iyi çalışmalar.
Benim bu yazıdan anladığım şu idi:
Okuyabilenler, bu duayı aslından (yani İslam harfleriyle olanından, her seferinde besmele ile başlayarak üç kere) okumalı. Çünkü okurken iki yazı arasında kelimeler değişebiliyormuş…
Bu dua, yeni senenin ilk günü (1 Muharrem) üç kere okunmalıymış…
Bu dua ayrıca onuncu gün (10 Muharrem) yani Aşure Günü de üç kere okunmalıymış.
NOT: Aşure Günü o günün (yani Muharrem’in onuncu gününün) ismidir. O gün aşure pişirmek ibadet veya şart değildir. O güne hürmet etmek, o gün ve günlerde hediyeleşmek, her hangi bir tatlı veya aşure pişirip ikram etmek çok sevaptır. Fakat ibadet veya sevap olan şeyin “aşure tatlısı yapmak olduğunu” zannetmemek lazımdır!)
Yani bu duayı 1 Muharrem’de olduğu gibi, 10 Muharrem günü (Aşure günü denen gün) de her hangi bir zamanda okumalıdır.
Ve ayrıca… Kamerî günler bazen kayabildiği için, her ihtimale karşı (1 Muharrem ve 10 Muharrem günlerinde ve ayrıca bu günlerin bir gün önceki ve bir gün sonrasındaki günler de okumak iyi olur.)
Allahü teala razı olsun abicim
dualarınızı beklerim.
İrfan
Allahü teala razı olsun canım kardeşim, kıymetli Muammer Abim.
Bilmukabele…
Hicri sene-i devriyeniz mübarek olsun.
Hayırlara vesile olması dileklerimizle selam ve dua eder, dualarınızı da istirham ederiz.
Hak teala ya emanet olunuz.
Ragıp