(Türkiye Çocuk Dergisi’nin Aralık 2007 sayısındaki “Seyyah-ı fakir Muammer Çelebi” sayfalarından.)
Şehrin işgalden kurtuluşu ise 1922 yılındadır.
Yokluk yıllarıdır. Hatıra olarak, uzun ve beyaz bir mermer sütunlu çeşme yapılmıştır. Bugün de kullanılmaktadır. Üzerinde ise “Balıkesir, Kurtuluş Çeşmesi, 6 Eylül” yazmaktadır…
Tarihi saat kulesi ve çeşmeleri olan şehrin en bilinen yerlerinden biri elbette istasyon binasıdır. Duvarında hem Osmanlıca hem de Latin harfleriyle “BALIKESSIR” yazmaktadır.
Balıkesir’de askeri hava üssü de var. Üzerinde “Balıkesir Kaplanları” yazılı bir jet savaş uçağı eski fuar alanının içine, meydana konmuştur…
1865’te doğmuş ve 1939’a kadar yaşamış, tarihin en büyük yağlı güreş ustalarından Kurtdereli Mehmet pehlivanın da bir heykeli var Balıkesir’de. Şimdi Bulgaristan sınırlarında kalan Deliorman’ımızda doğmuş olan bu koca usta, küçük yaştayken ailesiyle birlikte Balıkesir’e göç etmiştir. Heykelinin bir yanında “Ben her güreşte, arkamda Türk milletinin bulunduğunu ve millet şerefini düşünürdüm” yazar. Diğer yanda ise; “Senin bu değerli sözünü Türk sporcularına bir meslek düsturu olarak kaydediyorum. Gazi Mustafa Kemal” yazar…
Sultan 2. Murad Han’ın damadı ve Fatih Sultan Mehmed Han’ın kayınpederi olan Zağnos (şahin cinsi bir kuş) Paşa; Manisa sarayında şehzade iken Sultan Mehmed’e Rumca, Latince diliyle askerlik ve devlet idaresi hakkında dersler veren hocalarından biridir. Ve onu fikren fethe hazırlayanlardandır. Rumelihisarı’nın yapımında ve gemilerin karadan yürütülmesinde üstün gayretleri vardır. Sonradan Balıkesir’e yerleşmiş ve bütün varlığını bu şehre harcamıştır. Bir büyük cami (1461), bir hamam, (fakirlere yemek dağıtılan) imaret, çeşme, medrese, iki adet kuyu, 92 dükkândan oluşan bir bedesten (çarşı) yaptırmış ve sahip olduğu mülkleri de eserlerinin bakımına vakfetmiştir… Türbesi kendi adıyla anılan caminin bahçesindedir…
1923 yılında Atatürk’ün bir tarihi konuşma yaptığı cami de budur.
Son durağımız ise; Soma caddesi üzerindeki Balıkesir Özel Mehmet Darende Yükseköğrenim erkek öğrenci yurdu idi. Burası önceki sene, yurt binası olarak özel yapılmıştı. Pırıl pırıl, her türlü konfora sahip, 100’e yakın öğrencinin barınacağı biçimdeydi. Güler yüzlü yurt müdürü Hüseyin Keskinbıçak ve işini seven arkadaşlarının yönetimindeydi… Konuyla ilgisi olanlar; bilgi@balikesiryurdu.com adresinden veya 0266. 2214467’den bilgi alabilirler…
Stop
Muammer Erkul
28 Aralık 2007 Cuma