Tuğra Günü; 22 Nisandır!
Resimler çizilmiş, notlar yazılmış deftere bakıyordu Hüma Hatun. Sanki oğulcuğunun gizli hayalleri vardı kırmızı ciltli bu defterin sayfalarında. Bir yere gelince durdu. Burası defalarca çekilmiş imza[tuğra]larla doluydu. Onun, acemi imzalarıyla yeri göğü kaplamaya çalıştığını düşünüp gülümsedi.
-Bunlar nasıl tuğralar [padişah imzaları] böyle yavrum, dedi annesi… Sanki direkleri olmayan çektirilere [kadırga] benziyorlar!.. Küçük Mehmet ise;
-O çektirilerin direğe, yelkene ihtiyacı yok ki anne, dedi…
-Çizdiğin her tuğra birer çektiriyse; arkadakiler, şu ardı ardına dizili olanlar… Peki onlar neden böyle yukarıda? Hem bunların altındaki nasıl deniz de; düz bir çizgi yerine, sanki tepeymiş gibi eğimli çizmişsin?.. Bir an bakıştılar. Parlak siyah gözlerinde ışıltılar uçuşsa da genç şehzadenin, artık konuşmadı. Hüma Hatun kendine çekti oğlunu. Saçlarının siyah kıvrımlarına soktu parmaklarını ve beyaz alnından öptü onu…
2. Murad Hânın oğlu ve 2. Bayezid’in babası olan 2. Mehmed Han, yedinci Osmanlı Padişahıdır. 1429’da Edirne’de doğdu ve 1451’de ölen babasının tahtına geçti. 30 yıllık hükümdarlığında 2 imparatorluk, 14 devlet ve tam 200 şehri Osmanlı toprağına kattı. Kuşattığı İstanbul’u 52 günde alıp Sevgili Peygamberimizin müjdelediği “Fatih” oldu. En önemli özelliklerinden biri; ilme olan tutkusu ve âlimlere olan hürmetiydi…
Türkler fethe hazırlanırken Rumlar da savunma için hazırlanıyorlardı. Haliç ağzına gerilen kalın zincir de bunlardan biriydi. Fakat Sultan Mehmet, Haliç’in sularına girmeye kararlıydı ve bunun hesabını çoktan yapmıştı. Projesini hızlı bir şekilde uygulamaya koydu… (Devamı yarın)
Stop
Muammer Erkul
26 Şubat 2009 Perşembe
NOT:
Yazının tamamını, konuyu tamamlayan resimleri ve altına eklenen yorumları, sitemizin Seyir Defteri bölümündeki "TUĞRA GÜNÜ" isimli sayfada bulabilirsiniz. Aşağıdaki linke tıklarsanız o sayfaya geçebilirsiniz…
http://www.muammererkul.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2023&Itemid=25