En son ne zaman düşündünüz havada oksijen olup olmadığını?..
…..
Kim düşünür, kim zamanını harcar, kim iddia eder havada oksijen olduğunun; hem de tekrar ve tekrar ve tekrar, tekrar…
“Havada oksijen var ki şöyle yapınca böyle oluyor! Beni iyi dinleyin; havada oksijen olmasaydı şöyle olunca böyle olmazdı! Akıllı insan şöyle düşününce ve buradan bakınca anlar havada oksijen olduğunu!”
E tamam be abicim; anladık, biliyoruz ki oksijen vardır havada. Bizler inanıyoruz zaten buna, neden sürekli ispat etmeye uğraşıyorsun ki?.. Sen, eğer bir şey yapacaksan; kabul ettiğimiz bu gerçeğin ardından gelen sorumluluklarımızı öğret bize, yapmamız ve sakınmamız gerekenleri anlat…
“Havada oksijen var mı yok mu” sorusundan daha başka bir soru size:
Kim merak eder havada oksijen olup olmadığını? Kim bunu sürekli bilmeye, bulmaya, anlamaya ve ispata çalışır?.. İyi düşünün! Evet, haklısınız…
Cevap: Hastalığı olanlar!
İnsanlar üç çeşittir: Sağlıklı insanlar. Hastalıklı insanlar. Ve ölüler…
Ölüler zaten; “havada oksijen filan yok” deyip, reddetmişlerdi…
Sağlıklı insanlar; “havada oksijen olduğuna inandık, şimdi ne yapmamız lazım” diye sormuşlardı…
Hastalığı olanlar ise; tedirgin: Havada oksijen olmalı. Çünkü bize çok lazım… Oksijen olmazsa biz ne yaparız. Gelin de size anlatayım var mı yok mu oksijen… Bardak deneyi, balon deneyi, yakma deneyi… Tecrübeyle bilme, akılla bulma, mantığı ikna etme deneyleri…
Sağlıklı kimseler bunlarla neden uğraşsın? Kabul edenler ile reddedenleri bir kenara bırakırsak; bu hakikati hiç durmadan ispat etmeye uğraşanlar, misal ki ciğerlerinde, solunum yollarında hastalığı olanlar değil de, acaba kimlerdir?
Bu âlemi var eden ve varlıkta tutan bir yaratıcının var olduğunu birileri kabul etmiştir ve sonraki adıma geçmiştir. Birileri reddetmiştir ve defteri kapatmıştır… Birileriyse her gün, her saat bunu ispat etmeye çalışırlar kendilerine ve çevrelerine.
Bu yazı da işte bunun için yazıldı. Yani bir yorum yazısı değil, durum yazısıydı! Ve hem de bu yazı, soluyup yürümek yerine; havada oksijen olup olmadığına sürekli kafa yoranların, yani bir sonraki adıma geçemeyen takılmış kimselerin, hastalığını teşhis yazısıydı…
Mevla’dan şifalar dilerim!
Stop
Muammer Erkul
19 Haziran 2008 Perşembe