KURUYEMİŞLER: Kuruyemişlerdeki tek ve çok bağlı doymamış yağlar, E vitamini ve kalp dostu sterol, ateş düşürücü bileşimler barındırır. Ayrıca kuvvetli bir antioksidan tesirine sahiptir. Haftada en az iki kez kuruyemiş yemenin koroner kalp hastalıklarından ölüm riskini mühim ölçüde azalttığı düşünülüyor. Illionis Üniversitesi nörobilimcileri, kuruyemişlerin kalp sağlığına ek olarak, bilhassa bademin yaşa bağlı zihinsel performans düşüşüne mani olduğunu gösterdi.
YEŞİL ÇAY: Yeşil çaydaki ‘keteçin’ adı verilen madde, mühim bir ateş düşürücüdür. Journal of Immunology, 2004’te yeşil çayın ateş düşürücü ve beyin hücrelerini koruyucu hususiyetinin, Multipl Skleroz (MS) hastalığının önlenmesi ve tedavisi açısından umut verici olduğunu yazdı. Yeşil çaydaki kafein ve amino asitler, duygular ve zihinsel odaklanma üzerinde ani ve müsbet/olumlu tesiri var.
MOR/KOYU KIRMIZI GIDALAR: Yaban mersini, vişne, nar, mor tatlı patates, mor karnabahar, siyah üzüm ve pancarı misal verebiliriz. Mor pigmentler ciddi ölçüde antioksidan koruması sağlar, sinir hücreleri arasında irtibatı kuvvetlendirir, beyin duvarını korur, beyne kan taşıyan damarları kuvvetlendirir. Ağrıyı dindirecek kadar mühim ölçüde ateş düşürücüdür.
YEŞİL GIDALAR: Bir fast-food restoran zincirinin çirkin bir afişini görmek beni hayrete düşürmüştü: Bir çöreğin üzerinde yakın plan çekilmiş dev bir burger fotoğrafında ‘Yeşillik golf içindir’ yazıyordu. Buna hiç katılmıyorum. Her türden koyu yeşil sebzede ateşi düşürebilen değerli bir mineral bulunur. Kıssadan hisse: Kalbiniz ve beyniniz için yeşilliklerinizi yiyin.
ZENCEFİL – ZERDEÇAL: Zerdeçal gibi ateş düşürücü ve beyin hücrelerini koruyucu hususiyetler taşır. Osmanlıda, Hindistan ve Çin’de, baş ağrıları, mide ve bağırsak şikayetleri için kullanıldığı 2 bin 500 yıllık bir geçmişi var. Zencefil, bilhassa sinir duvarlarındaki yağ bileşimlerini serbest radikal saldırılarına karşı korur. Sinir hücrelerini koruyucusu olduğu ve ateşi düşürdüğü için bolca tüketilmelidir. Araştırmalar, zerdeçalın beyin hücrelerini korumak ve duygu durumunu müsbet etkilemek gibi mühim hususiyetlerini ortaya çıkardı. Bu kök bitkisinin içindeki aktif ‘curcumin’ maddesi son derece kuvvetli bir antioksidan ve ateş düşürücü hususiyerte sahip. İlim, zerdeçalın davranışlar üzerindeki tesirinin antidepresan ilaçlarla benzer olduğunu ortaya koydu. Zerdeçal, bilhassa his/duygu durumunu düzenleyen serotonin ve dopamin gibi mühim nörotransmiterlerde arızaya mani oluyor.
BEYİN DOSTU TEMEL GIDALAR: Açai meyvesi, Yeşil çay, Brokoli, Brüksel lahanası, Kalitede zeytinyağı, Elma sirkesi, Kiraz, Lahana, Elma püresi, Enginar, Ceviz, Acı biber tozu, Kişniş, Fındık, Tarçın,Tam tahıllar, Avakado, Kızılcık, Kekik, Pancar, Üzüm, Maydanoz, Patlıcan, Şeftali; Börülce, Erik kurusu, Zencefil, Nar, Kuru üzüm, Ahududu, Çilek, Mandalina, Zerdeçal…