(İlk cipsi yiyen, neden son cipsi de yemek istiyor?)
Aşağıdaki gözlemimi siz de unutmayacaksınız, ben de!
Yakında gelen bir posta: “Mono Sodyum Glutamat maddesi, katıldığı yiyeceğin tadının beyin tarafından çok güzel olarak algılanmasını sağlıyor. Tatlı, tuzlu, acı fark etmiyor; en lezzetli şeyi yediğini sanıyorsun! Gıda üreticileri bu yüzden MSG’yi kullanıp çok kâr ediyorlar…” Diyor ve devamında da (hazır satılan) çorba, köfte harçları, et suyu tabletleri, dondurma, renkli yoğurt ve cips gibi gıdalara bolca kullanıldığından bahsediyordu.
Bayramın üçüncü günü, hava şahane; tatilin tadını çıkaran çocuklardan biri terasta kediyle oynuyor. Bir yandan da cips atıştırıyordu… Yere düşen bir küçük parçayı koklayıp yalayan kedi önce onu yedi ve sonra aranmaya başladı. Çocuk, onun cips istediğini anlayamadı önce. Fakat elindeki pakete uzanmasını görünce; “ona bir tane vereyim de yiyeceği bir şey olmadığını anlasın!” diye düşündü. Fakat… Bol baharatlı, patates cipsini, kedi yemeye başladı ve tekrar istedi.
Çocuk şaşkınlık içindeydi ve bir tane daha uzattı.
Onu asıl şaşırtan (hatta haykırtan) şey; parmaklarını yalamasına, oynarken ısırmasına alışık olduğu kedisinin; cips bulaşmış parmağını sanki lezzetli bir yiyecekmiş gibi ısırıp yemeye çalışması, kanatmasıydı!
Kediyse ne yaptığının farkında bile değildi…
Birazdan diğer kedi de gelip cipse yumuldu hatta içine cips sıkıştırılmış ekmeği yediler ve hatta boş pakette kalan (biraz ıslatılmış) cips tozlarına karıştırılmış gazete parçacıklarını!..
Özet:
İstedikleri her şeyi yiyoruz!
Pazarda 3 kilosu 1 lira olan patatesi kızartıp kilosunu 20 liradan bize yediriyorlar!
İngiliz Kalp Vakfı ise “günde sadece 35 gr cips yiyen bir çocuk yılda, fabrikanın kızartma yağının tam 5 litresini yemiş oluyor” diyor!
Devamı ve MSG’nin sağlığa etkileri (muammererkul.com) sitemizde.
Stop
Muammer Erkul
03 Aralık 2009 Perşembe
NOT:
Sitemizde yayınlanan (MSG’nin sağlığa etkisi) isimli yazıya, aşağıdaki adresi tıklayıp ulaşabilirsiniz:
http://www.muammererkul.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2265:seyir-defteri-03-aralk-2009-msgnin-sala-etkisi-ne&catid=14:seyir-defteri&Itemid=25
Yazık olsun bunu ye diye önümüze sürenlere ve yazık olsun ‘ne yapayım seviyor vermezsen ağlıyor’ diyip çocuklarına yediren annelere… Bir insanın vucut gelişimi ve sağlığı 7 yaşına kadar olan beslenmesiyle yön buluyor bunu ben değil uzmanlar söylüyor. Ama ya çocuk istiyor diye, ya da önemsiz geldiği için olmadık şeylerle besliyor bazı anneler çocuklarını. Önemli noktayı atlıyoruz onları biz insan olarak her konuda yetiştiriyor olgunlaştırıyoruz. Dün akşam bir arkadaşım çocukları için onlar bizim yarına bırakacağımız mirasımız demişti. Unutmamak gerek çocuklarımızın geleceğini biz şekillendiriyoruz. Ama beslenmeleriyle ama terbiyeleriyle, her çocuk abeveylerinin eseridir. Yarınlara sağlıklı nesil bırakmak için lütfen evimizde kendimizin hazırladığı gıdaları vermeye çalışalım çocuklarımıza… Herkese sağlıklı mutlu yarınlar dilerim. SAYGIYLA…
YILDIZ
Merhaba Sevgi Ailem,
Ben de nacizane bildiklerimi paylaşmak isterim. Bazı ürünler Türkiye için özel üretiliyor. Örneğin; bu çocukların geliştiğini, büyüdüğünü söyleyen meyveli yoğurtlar, cipsler ve daha bilmediğimiz diğerleri… Gerçekten aynı ürün diye alıyorsun ama tatları o kadar farklı ki! E ama aynı ürün… Lütfen dikkat edelim! Gittikçe çürük bir nesil yetişiyor. Artık doğallıktan uzak 🙁
Bu çok üzücü.
Yarınlarımızı sağlıklı, inançlı, akıllı, dürüst, terbiyeli, eğitimli evlatlar yetiştirerek güvence altına alalım.
SEVGİLER KERE SEVGİLER @)–
Selamünaleyküm. gazeteniz abonesiyim. MSG SAĞLIĞA ETKİLERİ ile ilgili olarak 3 aralık 2009 tarihli gazete yazınızda sitenizde olduğunu yazmışsınız. AMA SİTENİZDE BULAMADIM. olmadı böyle.
[CVP: İlginize teşekkürler, biraz gecikmeli olarak yazı siteye kondu, özür dileriz… SİTE]