Basından/ 15 Nisan 2013 (“International Storytelling Konferansı”) EHA
.
"International Storytelling Konferansı"
International Storytelling Conference, yani Uluslararası Hikâye Anlatımı Konferansı’nın Türkiye ayağı, bir çok ünlünün katılımıyla İstanbul’un Bahçelievler İlçesi’nde yapıldı
International Storytelling Conference, yani Uluslararası Hikâye Anlatımı Konferansı’nın Türkiye ayağı, bir çok ünlünün katılımıyla İstanbul’un Bahçelievler İlçesi’nde geçtiğimiz günlerde yapıldı.
Türkiye’de De Tanınmaya Başladı Dünyanın gelişmiş ülkelerinde rağbet gören Storytelling konferansları Türkiye’de de duyulup rağbet görmeye başladı. Storytelling; doğrudan kelime karşılığı olarak "hikaye anlatma" anlamına gelse de, aslında çok daha geniş manada kullanılıyor. Kişinin anlatmak istediği bir hikayesi varsa, bunu başkalarına aktarıyorsa ve bu işte başarılıysa, geliştirdiği veya kullandığı yöntemi ve kazandığı pratikleri, başkalarıyla paylaşmak da bu konferansların kapsamına giriyor. Bu yüzden, sadece yaşanmış hikaye, mahalli masal, edebi roman değil; kişinin karşısındaki insanlara ulaşabildiği veya ulaşabileceği her yol Storytelling seminerlerine konu olabiliyor.
Bu seneki ISC’nin Türkiye ayağı da üçüncü defa İhlas Kolejleri’nin Bahçelievler Kampusü’nde yapıldı. Dünyaca bilinen, yerli ve babancı masal/hikaye kahramanları ve sembollerin izleyiciler arasında dolaştığı konferans herkese açık ve ücretsizdi. Anlatım dili tamamen İngilizce olmasına rağmen, seminere katılım oldukca yoğundu.
Dünya çapında üne kavuşmuş hikaye anlatıcıları bir bir sahneye çıktılar, yine bazı ünlülerin anlattıkları ve röportajları ise İngilizce ve Türkçe olarak özel basılmış "Storying" dergisinde yayınlandı. Sahneye gelenler arasında; 19 yıllık meslekî kariyerini Afrika kökenli anlatıcıların yolunu devam ettirmek için bırakmış olan Diane Ferlatte, yirmi beş yıldır Afrika, Karayipler ve Arabistan hikâyelerini anlatmak konusunda uzmanlaşmış olan Jan Blake ve dans ettiği çemberlerini bir lisan gibi kullanan Kızılderili Kevin Locke da vardı.
"Muhteşem Storying" Yılda bir kere yapılan ISC (International Storytelling Conference) için özel olarak hazırlanan dergide kendisi için dört sayfa yer ayrılan, yıllarca çeşitli dergi ve gazetelerde çizgiromanolarak çizdiği karakteri Çekirge Çetin’i, edebi bir roman halinde yazarak ayrıca resimleyen ve bir gezi yazısı formatında yeni bir "hikaye anlatım dili" geliştiren romancı ve çizer Muammer Erkul, bir köşe yazısını bu konuya ayırdı.
Muammer Erkul’un, Türkiye Gazetesi’nde çıkan "Muhteşem Storying" ismini verdiği yazısı şöyle: "Uluslararası boyutta, çok etkili bir seminerdeydim: Elindeki çemberleri; ‘protonlardan sonsuz âleme uzanan lisan’ diye kullanan bir Kızılderili vardı. İsmi Kevin Locke olan bu dansçı, ırkının ve dünyanın çocuklarına ‘kültürünü anlatmak için’ hayatını adamıştı. Jane Cadwallader işe ‘bir varmış bir yokmuş’ adımından başlamıştı. Diane Ferlatte, meslekî kariyerini ‘Afrika kökenli anlatıcıların izini yol yapmak için’ bırakmıştı. Sahnede bir ‘pamuk prenses enerjisiyle’ ışıldayan Jan Blake yirmi beş yıldır Afrika, Karayipler ve Arabistan hikâyelerinde uzmanlaşmıştı…
‘Ciddiyeti kapıda bırakıp ders almanız gerekiyorsa hikâye anlatım dersi alın’ diyen Alec Williams; klasik masalları şarkıya çeviren Mustafa Kencesoy; kum resimleriyle ekranlarda da hikâyeler anlatan Veysel Çelikdemir; ‘hayal büyük bir güçtür’ diyen Rukiye Şahin; öğretici kalitesini yükseltmeyi vurgulayan Prof.Dr. Ziya Selçuk; eller ve ses tonunu doğru kullanmayı hatırlatan Gülfem Aslan; çizerken konuşmaya gerek kalmadığını ispatlayan Salih Memecan…
Fotoğraf ustası Çerkes Karadağ; taklit ustası Ercan Akışık; çizer ve kelimelerle ifade ustası (dedikleri) Muammer Erkul; ses sanatçısı ve dizi oyuncusu Kutsi; çizer ve oyuncu Hasan Kaçan… Ve International Storytelling Conference kapsamında, öğrencilerin önüne birer ‘model’ olarak sunulmuş nice isimler…
Sıra dışı bu uluslararası etkinliğe benim de dâhil edilmemin nedeni ise, uzun yıllar sadece çizgiroman olarak devam eden Çekirge Çetin’imin, yazılı (edebî) bir roman biçimine da dönüşmesi… Orijinal ve bol çizgilerle desteklenerek asıl tipin de hatırda tutulması… Coğrafî bir seyahat yanında, toprağımızda uyuyan gerçek kişi ve kültürel tohumlarımızı tekrar nemlendirme gayreti… Ve bu arada bolca komik unsur ile aile içi sevginin kullanılması’ olarak özetlenebilir." Storying Dergisi Ücretsiz Semineri kaçıranların o günü tekrar yaşamaları elbette mümkün değil. Storying Dergisi de bir yerde satılmıyor. Konunun meraklıları ve koleksiyonerler için kıymetli bir parça olan ve her hangi bir yerden satın almak mümkün olmayan, 90 sayfa, parlak kuşe kağıda renkli olarak basılmış "Storying" isimli dergiyi temin etmenin yolu ise, dergide, yazarı ve çizeri Muammer Erkul ile yapılmış röportajda sözü geçen Çekirge Çetin romanının, kendi sitesinden siparişini vermekten geçiyor. Çekirge Çetin web sitesinden (www.cekirgecetin.com) verilen kitap siparişlerinde hem indirim yapılıyor ve hem de her pakete "Storying" dergisinden de konuluyor.