Ömer Öztürkmen’e Saygı Günü
Türk düşünce, basın, sanat ve siyaset hayatının değerli isimlerinden gazeteci, yazar ve şair Ömer Öztürkmen adına bir saygı günü düzenleniyor. Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) tarafından tertip edilen program 13 Aralık Cumartesi günü saat 13.00’te Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nin konferans salonunda başlayacak.
Yakın dostlarının katılıp konuşmalar yapacağı toplantıda Öztürkmen’in gazetecilik hayatı, fikir adamlığı, şairliği ve gönül insanı oluşu ayrı ayrı ele alınacak ve müşterek hâtıralar anlatılacak. Programın sonunda Ömer Öztürkmen’in eserlerinden, makalelerinden, hakkında yazılanlardan ve fotoğraflarından meydana gelen bir sergi de gezilebilecek.
Programa Ergun Göze, Gürbüz Azak, Mehmed Niyazi, Ünal Sakman, Ramazan Aydın, Olcay Yazıcı, Servet Kabaklı, Kemal Çiftçi ve Hüseyin Sarıkoç’un da aralarında bulunduğu bir çok gazeteci, yazar ve aydının iştirak etmesi ve konuşmalar yapması bekleniyor. Mehmet Nuri Yardım’ın idare edeceği toplantının sonunda Ömer Öztürkmen de duygu ve düşüncelerini dile getirecek. Katılımın serbest olduğu programla ilgili olarak ayrıntılı bilgi almak isteyenlerin 0 (212) 5112323 ve 5112324 numaralı telefonları aramaları gerekiyor.
ÖMER ÖZTÜRKMEN’İN HAYATI
Kerkük’lü şair Mehmet Rasih Bey’in oğludur. Annesi yine Kerküklü bir şair olan Şeyh Rıza’nın kızıdır. 1929 yılında İstanbul’da doğmuştur. İlkokulu İstanbul ve Kerkük’te, orta ve yüksek öğrenimini ise İstanbul’da yapmıştır. İstanbul Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun olmuştur. Muhtelif gazete ve dergilerde yazıları çıkmakla beraber, Yeni İstanbul ve Tercüman gazetelerinde yazı işleri müdürlüğü yapmıştır. 1950'de Tanrıdağı dergisini çıkardı. 1951'de Karakedi mizah dergisinin editörlüğünü yaptı. Necip Fazıl Kısakürek’in sahibi olduğu günlük Büyük Doğu gazetesinin yazı işleri müdürlüğünü yaptı, basın suçundan iki ay hapiste yattı. Orta Doğu gazetesinin de kurucularındandır. Anadolu Ajansı’nın Beyrut muhabirliğini yaptığı sıralarda, 1965 yılında seçimlere katılarak Adalet Partisi’nden Bursa milletvekili olarak Millet Meclisine girdi.
1951'de Karakedi mizah dergisinin editörlüğünü yaptı. Necip Fazıl Kısakürek’in sahibi olduğu günlük Büyük Doğu gazetesinin yazı işleri müdürlüğünü yaptı, basın suçundan iki ay hapiste yattı. Orta Doğu gazetesinin de kurucularındandır. Anadolu Ajansı’nın Beyrut muhabirliğini yaptığı sıralarda, 1965 yılında seçimlere katılarak Adalet Partisi’nden Bursa milletvekili olarak Millet Meclisine girdi.
Daha lise öğrencisi iken şiir ve yazı yazmaya başlayan Öztürkmen, ilk şiirlerini 1950 yılında Kerkük adlı kitabında neşretti. Şiirlerinde Kerkük sevgisi burcu burcu tütmekteydi. Şairin en olgun şiirlerini, 1975 yılında bastırdığı Taşkent’te Sabah Namazı adlı kitabında yayınladığını görüyoruz. Bu şiirlerinden, “Malazgirt Marşı” adlı olanı bestelenmiş olup yıllardan beri okunmaktadır. İnsan ve Kâinat dergisini 1984’te çıkaran ve 10 yıl boyunca yöneten Öztürkmen, yazı hayatına Türkiye gazetesinde devam etmektedir. Yazarın yayımlanmış eserleri Gözyaşı Medeniyeti, Geleceğin Eşiğinde ve Karıncalardan Özür Dilerim adlarını taşımaktadır.
MUAMMER ABİ;
BİR ARAŞTIRMACININ SÖYLEDİĞİNE GÖRE KELİMELERİN DE MADDELER GİBİ KİMYASAL GÜCÜ OLDUĞU TESBİT EDİLMİŞ. BUNU TEST ETMEK KOLAY AMA BUNLARI NİYE YAZDIM ONA GELELİM.
SAYIN ÖMER ÖZTÜRKMEN YAZILARINDAN VE BABAMDAN ANLADIĞIM KADARIYLA ÇOK KIYMETLİ BİR İNSAN VE KAMİL BİR KALEM SAHİBİ. KENDİSİ İÇİN YAŞARKEN BÖYLE BİR ORGANİZASYON YAPILMASI ŞAHSEN BENİ ÇOK MUTLU ETTİ. VEFAT EDLP GİDENLERİN KIYMETİNİ YENİ ANLIYORUZ BARİ BU ZATI ÖLMEDEN ANALIM. ÖMER ÖZTÜRKMEN’E AZ BİLE. HATTÂ SAYGI KELİMESİ DAHİ KİFAYETSİZ.
HÜRMET İLE…
AYHAN ÖZBEK