Seyir Defteri – 14 Kasım 2009 (Domuz gribinden koruyan dua…)


 

Çamlıca’da küçük bir cami var, pek kimse bilmez, ben de ilk defa gördüm.
Cuma günü oralardaydık. Arkadaşlarla birlikte çıktık, bahsettiğim camiye geldik. Tipik, laz bir imamı vardı, genç de sayılır. Aksanlı ama diri, samimi bir konuşması vardı.
Yolda da konusu geçmişti; "ilginç bir hoca efendidir, bazen kendini kaptırır ateşli vaazlarını saatlerce bitirmez", filan dediler…
"Şaka tabi", dedim…

İmamın va’zını ve namazı saatlerce bitirememe konusu abartı haliyle, ama ilginç biri olduğu kesin.
Çünkü cami girşinde, ayakkabıların çıkarıldığı yerde, kapının üzerine bir kağıt yapıştırmış.
Ne mi yazıyor üzerinde?..
Çok ilginç…
İnanın; her gün öleceğinizi hatarlırsınız belki, ama kapıya yapıtırılmış bu kağıtta ne yazdığını tahmin bile edemezsiniz!..
Diyor ki kocaman kağıdın üzerinde :
"DOMUZ GRİBİNDEN KORUNMA DUASI"
Sonra da;
"Bu duayı sabah ve akşam (her biri ayrı besmele ile), üçer defa okuyana, yerde ve gökte hiç bir şey zarar veremez!" Diye açıklamasını da yazmış…

Asli haliyle yazılı satırları okumaya çalıştım.
Aa, baktım ki bunu ben de zaaten okurum her sabah ve her akşam…
İmam-ı Rabbanî hazretleri, tebelerine öğretmiş ya yangın olacağı gece hani…
Baana da t
am on ene evvel (1999 yılında) Ahmet abi öğretmişti; meğer çevredeki herkes okurmuş… O zamandan beri aksatmadan okuyorduk bizler de…
Hangisi mi?
İlmihalin 742’nci sayfasında (Cin Hakkında Bilgi bölümünün en sonunda) yazan dua…
Çok güzel, ibretlik, hatırda kalacak bir olaydır ama anlatılan…

Değil mi?..


İLAVE
(16 Kasım 2009):

Okuyanlardan çok kişi; neden duayı yazmadın dediler.
Ben herkesin bildiğini sanmıştım…
Aynen aktarıyorum adı geçen duayı ve ilave bilgi de ekliyorum altına.
Tam İlmihal’in 742’nci sayfasında (53-Cin Hakkında Bilgi) bölümünün sonunda şöyle yazıyor:
…..
İmâm-ı Rabbânî “rahmetullahi aleyh”, talebeleri ile, uzak bir yere gidiyordu. Gece, bir hânda kaldılar. (Bu gece, bu hânda bir belâ hâsıl olacak. Şu düâyı okuyunuz!) buyurdu: (Bismillâhillezî lâ-yedurru ma’ asmihî şey’ün fil-Erd-ı velâ fissemâi ve hüves-semî’ul’alîm). Gece büyük yangın oldu. Bir odada eşyâlar yandı. Bu odaya haber verilmemişdi. Düâyı okuyanlara birşey olmadı. Bu düâ, (Umdet-ül-islâm) ve (Berekât) kitâblarında yazılıdır. (Tergîb-üs-salât) kitâbında ve (Kıyâmet ve Âhıret) kitâbı 155.ci sahîfesinde hadîs-i şerîf olduğu da bildirilmekdedir. Derdlerden, belâlardan, fitne ve hastalıklardan korunmak için, sabâh ve akşam, İmâmın bu sözünü hâtırlayarak, üç kerre okumalıdır. Âyât-i hırz [koruyucu âyetler] da, okumalıdır.

Şimdi bu bölümü hazırlarken; www.dinimizislam.com adresinde (Bismillahillezi la yedurru…) diye yazıp aradım. Epey başlık çıktı… Onlardan da bir kaçını aktarıyorum:
…..
(Sabah akşam, 3 defa, “Bismillahillezî lâ yedurru ma’asmihî şey’ün fil erdı ve lâ fissemâi ve hüvessemî’ul alîm” okuyan, büyücü ve zalimden emin olur.) [İbni Mace]
…..
Bir hadis-i şerifte, (Sabah akşam, [Besmele ile] 3 defa “Bismillâhillezi lâ yedurru me’asmihi şey’ün fil Erdı ve lâ fissemâi ve hüvessemi’ul alim” okuyan, büyü ve nazardan korunur) buyuruldu. (İbni Mace)
…..

Korku ve beladan korunma duaları
Sual: Korku ve belalardan korunmak, kurtulmak için ne yapmalı, hangi duaları okumalı?
CEVAP
İmam-ı Rabbani hazretleri, talebeleri ile, uzak bir yere giderken, gece, bir handa kaldılar. (Bu gece bir bela zuhur edecektir. [Besmele ile] (Bismillâhillezi lâ yedurru ma’asmihi şey’ün fil erdı ve lâ fissemâi ve hüves-semi’ul alim) duasını üç defa okuyun) buyurdu. Gece büyük yangın oldu. Her odada eşyalar yandı. Duayı okuyanlara bir şey olmadı.

 

Dert, bela, fitne, hastalık, nazar, sihir ve zalimlerin şerrinden korunmak için, sabah akşam, imam-ı Rabbani hazretlerinin bildirdiğini hatırlayarak, 3 defa okumalıdır. Âyât-i hırz okununca da, bu duayı okumalıdır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Bismillâhillezi lâ yedurru ma’asmihi şey’ün fil erdi ve lâ fissemâi ve hüves-semi’ul alim duasını sabah 3 kere okuyana, akşama kadar, akşam okuyana da, sabaha kadar hiç bela gelmez.) [İbni Mace]

Korkulu yerde ve düşman karşısında, emin ve rahat olmak için Li ilafi’yi [Kureyş suresini] okumalıdır. Tecrübe edilmiştir. Gece ve gündüz, hiç olmazsa, 11 defa okumalıdır! Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(“Euzü bikelimâtillahittammâti min şerri mâ haleka” duasını okuyana, o yerden kalkıncaya kadar, hiçbir şey zarar veremez.) [Müslim]

(Issız bir yerde, bir şey kaybeden veya bir yardıma ihtiyacı olan, “Ey Allah’ın kulları bana yardım edin” desin! Her yerde, sizin görmediğiniz Allah’ın kulları vardır. Korkulu yerde üç kere, Allah’ın kulları, bana yardım edin demelidir.) [Taberani]

(Hasbiyallahü ve ni’mel vekil sözü her korku için bir emniyettir.) [Deylemi]

…..

Aynı başlık altında daha çok kayıt var. Hatta başka dualar da var ama isteyenler devamına kendileri baksın. Adresi şu:

http://www.dinimizislam.com/search_google_cse.asp?cx=004415687179638266709%3Agxuezxghc0k&cof=FORID%3A11&ie=ISO-8859-9&q=bismillahillezi+la+yedurru&sa.x=32&sa.y=10#905

(Bu adres çubuğunu kopyalayıp bilgisayarınızın en üstündeki adres bölmesine yapıştırın, o bölümler çıkar.
 

Biraz daha devam edersek cuma vazına dönecek ama affınıza sığınarak bir bölüm daha eklemek istiyorum. Zaten konuya da Cuma vaazıyla başlamıştık ya… 🙂
Her zaman açılmaz böyle konular, bari açılmışken bitirelim.
Burası da çok önemli…
…..

İlmihal’in 652’nci sayfasındaki bölüm şöyle başlıyor: 

46 — HASTA YEMEKLERİ

Allahü teâlânın âdeti şöyledir ki, herşeyi sebeble yaratır. Birşeye kavuşmak için, bu şeyin yaratılmasına sebeb olan şeyi yapmak lâzımdır. Herşeyin yaratılmasında müşterek olan ma’nevî sebeb, sadaka vermek, yetmiş kerre (Estagfirullah min külli mâ kerihallah) düâsını okumakdır. Bu iki ma’nevî sebeb, maddî sebebleri bulmağa da yardım eder.

Peygamberimiz “sallallahü aleyhi ve sellem” (Allahü teâlâ, her hastalığın ilâcını yaratmışdır. Yalnız, ölüme çâre yokdur) ve (Hastalıkların başı, çok yimekdir. İlâcların başı, perhîzdir) ve (Hastalarınızı, sadaka vererek tedâvî ediniz!) buyurdu.

…..
Bu konunun devamı için adres şudur:

http://kitap.hakikatkitabevi.com/cgi-bin/cgi.exe/ilmihal/query=[jump!3A!27!28iki46!29!27]/doc/%7B@4630%7D?

Herkese sağlık ve bütün hastalara acil şifalar dileriz…

M:)

.

 

 

 

8 yorum

  1. Salgın meselesinin en masum kullanılışı bu olmalı! 🙂
    Bir de “TAM İLMİHAL”i olmayanlar için, duayı ya da bilgisayar başında kolayca ulaşılabileceği bir adres varsa o adresi verirseniz çok seviniriz.

    ŞAHİKA ATEŞ

  2. İmâm-ı Rabbânî “rahmetullahi aleyh”, talebeleri ile, uzak bir yere gidiyordu. Gece, bir hânda kaldılar. (Bu gece, bu hânda bir belâ hâsıl olacak. Şu düâyı okuyunuz!) buyurdu: (Bismillâhillezî lâ-yedurru ma’ asmihî şey’ün fil-Erd-ı velâ fissemâi ve hüves-semî’ul’alîm). Gece büyük yangın oldu. Bir odada eşyâlar yandı. Bu odaya haber verilmemişdi. Düâyı okuyanlara birşey olmadı. Bu düâ, (Umdet-ül-islâm) ve (Berekât) kitâblarında yazılıdır. (Tergîb-üs-salât) kitâbında ve (Kıyâmet ve Âhıret) kitâbı 155.ci sahîfesinde hadîs-i şerîf olduğu da bildirilmekdedir. Derdlerden, belâlardan, fitne ve hastalıklardan korunmak için, sabâh ve akşam, İmâmın bu sözünü hâtırlayarak, üç kerre okumalıdır.

  3. İlmihalin 742’nci sayfasını google den arayıp bulmuş ve çıktı almıştım… Şimdi bu ilave çok yerinde olmuş doğrusu… Ah keşke senin bildiğini biliyor olsaydım.

  4. (Bismillâhillezî lâ-yedurru ma’ asmihî şey’ün fil-Erd-ı velâ fissemâi ve hüves-semî’ul’alîm)

    (Bismillâhillezî lâ-yedurru ma’ asmihî şey’ün fil-Erd-ı velâ fissemâi ve hüves-semî’ul’alîm)

    (Bismillâhillezî lâ-yedurru ma’ asmihî şey’ün fil-Erd-ı velâ fissemâi ve hüves-semî’ul’alîm)

    Amin

    Hürmet ile…

  5. 20 Şubat 2010 Cumartesi tarihli Türkiye Gazetesinde, Vehbi Tülek’in hazırladığı “Meşhurların Son Sözleri” bölümünde bir dua vardı. Görenler görmüştür zaten. Görmemiş olan arkadaşlarla o duanın olduğu kısmı paylaşmak istedim, bu “dualı” sayfada:

    Muttalib bin Abdullah, Enes bin Mâlik’ten (radıyallâhü anh) şunu nakletti:
    Resûlullah Efendimiz, Ebû Talha’ya (radıyallâhü anh) şöyle buyurdu: “Gençleriniz arasından hizmetimi görebilecek birini bul!” Onun bu arzusu üzerine Ebû Talha beni terkisine alarak yanında götürdü. Resûlullah Efendimiz mola verdiği zaman hizmetinde bulunuyordum. Onun sık sık şöyle dua ettiğini duyuyordum:
    (Allahümme innî eûzü bike minel-hemmi vel-hazen ve eûzü bike minel-aczi vel-kesel ve eûzü bike minel-cübni vel-buhl ve eûzü bike men galebetid-deyni ve kahrir-ricâl=Allahım! Tasa, hüzün, çaresizlik, tembellik, cimrilik, korkaklık, borcun baskısı ve insanların tasallutundan sana sığınırım.)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir