Dini konularda fikir yürütmek olmaz!
Peki neden?
Çünkü herkesin başka başka fikirleri var ve ayrıca bu yüce dinin bizim gibilerin çelişkili ve değişebilir fikirlerine ihtiyacı mı var?..
Elbette yok!
Televizyonlarda çok görünmenin "daha çok alim olmak demek olmadığını" herkes, hepimiz biliyoruz…
Öyleyse ne yapmak lazım?
"Muhammed aleyhisselam Allahü teâlânın bildirdiklerini Eshâbına bildirdi. Onlar da talebelerine bildirdi. Bunlar da kitaplarına yazdılar. Bu kitapları yazan âlimlere (Ehl-i sünnet âlimi) denir. Ehl-i sünnet kitaplarına inanan, Allah kelamına inanmış olur."
Bizlerin de dinî bir konudan bahsetmemiz gerektiğinde;
(Sanki elden ele geçmiş bir yarış bayrağı gibi) nakledilmiş bilgilerden alıp aktarmamız lazım.
Öyleyse, aktaralım bakalım:
SUAL: Kadir gecesinin önemi nedir?
CEVAP: Ramazan-ı şerif ayı içinde bulunan en kıymetli gecedir. Kadir Gecesi, bu ümmete mahsus bir gecedir. Başka peygamberlere böyle bir gece verilmemiştir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Allahü teâlâ, Kadir gecesini ümmetime hediye etti, ondan önce kimseye vermedi.) [Deylemi]
Resulullaha, kendisinden önceki insanların ömürlerinin ne kadar olduğu bildirilince, kendi ümmetinin ömürlerini kısa buldu, uzun ömürlü olan diğerlerinin işledikleri salih amelleri işleyemezler diye düşününce, Allahü teâlâ Ona, bin aydan hayırlı olan Kadir gecesini ihsan etti. Allahü teâlâ, (Kadir gecesi senin ve ümmetinindir) buyurup Habibinin kalbini ferahlandırdı. (İ. Malik)
Resulullah efendimiz, (Benî İsrail peygamberlerinden 80 yıl Allahü teâlâya ibadet eden oldu) buyurunca, Eshab-ı kiram hayret ettiler. Bunun üzerine Cebrail aleyhisselam gelip; (Ya Resulallah, senin ümmetin bu peygamberlerin, 80 yıllık ibadetine şaşarlar. Allah sana ondan iyisini gönderdi) diyerek, (Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır) mealindeki âyeti okudu. (Tefsir-i Mugni)
İki hadis-i şerif meali şöyledir:
(Sevabını Allah’tan umarak, Kadir gecesini ihya edenin geçmiş günahları affolur.) [Buhari]
(Kadir gecesinde, bir kere Kadir suresini okumak, başka zamanda Kur’an-ı kerimi hatim etmekten daha sevabdır. Kadir gecesinde bir tesbih (Sübhanallah), bir tahmid (Elhamdülillah), bir tekbir (Allahü ekber) söylemek yedi yüz bin tesbih, tahmid ve tekbirden kıymetlidir. Bu gece koyun sağımı müddeti kadar [az bir zaman] namaz kılmak, ibadet etmek, bir ay bütün geceleri sabaha kadar ibadetle geçirmekten daha kıymetlidir.) [Tefsir-i Mugni]
Kadir gecesi Ramazan ayı içindedir. Kadir gecesinin hangi gece olduğu, kesin olarak belli değildir. Âlimlerimiz, (Allahü teâlâ, rızasını taatte, gazabını günahlarda, orta namazı beş vakit namazda, evliyasını halk arasında, Kadir gecesini Ramazan ayı içinde gizlemiştir) buyuruyorlar. O halde Allahü teâlânın rızasına kavuşmak için, hiçbir iyiliği küçük görmemeli! Gazabı günahlar içinde saklı olduğu için, hiçbir günahı küçük görmemeli! Orta namazı kaçırmamak için, beş vakit namazı vaktinde kılmalı! Evliya halk arasında gizli olduğu için, herkese iyi muamele etmeli.
Resulullah, Kadir gecesinde, (Allahümme inneke afüvvün kerimun tühıbbül afve fa’fü anni) duasını okurdu. (Ya Rabbi, sen affedicisin, kerimsin, affı seversin, beni de affeyle) demektir. (www.dinimizislam.com )
O zaman biz de dua ederiz:
Ya Rabbii, sen affedicisin… Kerîmsin… Affı seversin… Beni de affet…
Bizi de affet…
———-
NOT:
Kadir gecesiyle ilgili daha geniş bilgiyi aşağıdaki linkte bulabilirsiniz…
Bütün site dostlarımıza bu mübarek Kadir Gecesi kutlu olsun.
(Allahümme inneke afüvvün kerimun tühıbbül afve fa’fü anni…)
“Ya Rabbii, sen affedicisin… Kerîmsin… Affı seversin… Beni de affet…
Bizi de affet…” Amiiin…
Bu mübarek gecede edilen duları ve ibadetleri kabul buyur Ya Rabbi…
Ahirete intikal etmişlerimize gani gani rahmetler, dirilerimize selametler ver Ya Rabbi.
Saygım ve dualarımla…
SULTAN YÜRÜK